KURSUS: Eksperimenterende formstøbning i Aluminium – Cire Perdue

Underviser på kurset erJohan Ludvig Varming. Johan Ludvig har beskæftiget sig med støbninger i mange år og arbejder med bronzestøbning på eget støberi til dagligt.

 Hvordan skal emnet være opbygget for at blive en god støbning i Aluminium? Hvad skal der til for at lave en succesfuld støbning?

Kurset lægger op til at eksperimenter med metallet aluminium. At lære processerne I formstøbning kræver tid og forståelse for arbejdsprocessen. Hver skulptur kræver en individuel vurdering  og planlægning af støbeprocessen. Aluminium er et let metal som er svært at efterbearbejde, derfor er det vigtig, at lave den bedst mulige støbning.

Cire perdue

En beskrivelse af støbeteknikken cire perdue: (fr. ‘tabt voks’), støbeteknik, som er anvendt siden antikken til bl.a. bronzestøbning. Over en kerne af ler modelleres en figur i voks. Denne bliver indkapslet i en støbekappe, voksen smeltes ud, og flydende bronze hældes ind i det herved opståede hulrum. Støbekappen hugges væk, og kernen, som under støbningen er fastholdt på sin plads af lange søm gennem støbekappe, hulrum og kerne, fjernes. Hvis støbningen mislykkes, må man begynde forfra, da voksoriginalen er gået tabt. Denne teknik kaldes direkte cire perdue, men allerede i antikken benyttedes en metode, hvor originalmodellen ikke går tabt. Man tager aftryk af figuren i en form af ler eller gips; i dag anvendes silikone. I formen hældes smeltet voks, og når denne er stivnet og har fået en ønsket tykkelse, fjernes den fra formen og forsynes med kerne og støbekappe. Figuren støbes herefter som ved direkte cire perdue.

 

Kursus program

Dag 1: kl.10-16 (mandag d.17 nov.)

 • Lave forme i voks.
 • Vi opbygger forme i selve voksen, eller arbejder med simple gipsafstøbninger at emner. (I er velkommen til at medbringe jeres egne forme til at støbe voksemner i, dog vær opmærksom på at ikke alle emner egner sig til støbning i aluminium)

Dag 2: kl.10-16 (Tirsdag d.18  nov.)

 • Færdiggøre forme
 • Lave ind- og udløbskanaler
 • Indpakke voksformen i støbemassen

Dag 3: kl.10-16 (Onsdag d.19 nov.)

 • Lave ind- og udløbskanaler
 • Indpakke voksformen i støbemassen
 • Herefter vil værkstedet udbrænde voksen ud i ovnen.(1 uges udbrænding)

Dag 4: kl.10-16 (Onsdag d.26 nov.)

 • Støbning
 • Udbankning af aluminium
 • Rengøring, efterarbejde 

 

Pris for alle dage, inkl. materialer er kr.3300,- I prisen er inkluderet 3 kg aluminium pr.deltager.

Hvis der er behov for at tilkøbe mere aluminium på kurset, kan det købes påVAKs værksteder.

Kursus pladser: 5-10 deltagere. VAK forbeholder sig retten til at aflyse kurset hvis der er mindre end 5 tilmeldinger. Tilmelding sker på: vak@vak-kunstvaeksteder.dk eller på tlf.:59277077